Българските народни танци
са изключително красиво изкуство. Българите се славят с уменията си като танцьори.

България е разделена на няколко фолклорни области: северняшка, добруджанска, тракийска, шопска, пиринска и родопска. Във всяка от тези области танците имат свой собствен характер.

  • Типично за танците в Добруджанската фолклорна област е да играят тялото и раменете, както при жените, така и при мъжете. танцува приклекнал или приседнал. Стъпките наподобяват ежедневния труд и връзката на хо̀рата с плодородната земя.
  • В тракийската фолклорна област танците са весели и жизнерадостни.
  • В Шопската фолклорна област изобилието е най-голямо. Шопите танцуват с високо вдигнати крака и с натрисане на ръцете. Точно това прави шопските танци най-трудни и едновременно красиви.
  • В Пиринската фолклорна област танците са разнообразни и се делят на мъжки и женски.
  • Хората на родопчани са плавни, широки и подчертани твърди стъпки.


Хорото
(от термина на гръцки: χορός, хорос – танц; на македонска литературна норма: оро, на сръбски: коло, на хърватски: kolo), е колективен народен танц.Характерен е за българския фолклор, както и за други балкански народи. Танцьорите се подреждат и танцуват в кръг, линия или други формации.Ритъмът на хората варира от бавен до бърз, като превес има неравноделният такт.

 

Ръководител и хореограф на Школа за народни танци “Наниз” е вечно усмихнатата и талантлива Надежда Рашкова.

Любовта си към народните танци открива още в детството си и започва да танцува в ДЮФА „Изворче”. Там прекарва 10 години от 1994г до 2004г, когато започва да учи в 144 СОУ „Народни будители”, специалност: български народни танци. Докато учи в 144 СОУ се присъединява към Танцов ансамбъл “Медена питка”, където е от 2004г до 2007г.

През 2009г започва като артист-балетист във фолклорна формация „Нашенци”, приета е в НСА, където завършва и магистратура и продължава да се занимава с педагогическа дейност. От 2012г. преподава народни танци в Танцова школа “Нашенци” и така до краят на 2015г, когато отваря своя собствена школа за народни танци.

 

 

 

20160514_212622Ралица Иванова и Габриела Нейкова танцуват български народни танци от първи клас. Завършват  144то СОУ „Народни будители“ през 2011г. с профил хореография с английски език. В ранните си години Ралица Иванова участва в Танцов ансамбъл „Медена питка“ , а след 9ти клас и двете в училищният  танцов ансамбъл „Будители“. От 2012г. до сега са действащи артисти в танцова формация „Жива вода“ От месец юни 2016г. се присъединяват към усмихнатият екип на Школа за народни танци “Наниз”